søndag den 16. marts 2014

The Graham Farm - Arbejdsopgaverne

Der var mange forskellige arbejdsopgaver, men mine hovedopgaver var som følger:

Småkalvene
Småkalvene skulle have mælk morgen og aften. Det var en god opgave, da jeg lidt har en forkærlighed for de små, derudover er det nok også det arbejdsfelt, hvor jeg har hjulpet mest til i årernes løb, generelt og der hjemme. Så det var en god hjemlig opgave. Rutinerne var en lille smule anderledes sammenlignet med der hjemme, men alt i alt var det meget samme. 
 

 
Nogle gange blev det lidt varmt, de dage, hvor kalvene drillede lidt og ikke gad at drikke, og så var fluerne for det meste bare ulidelige, nogle dage var der flere fluer end andre. Men det var også et rigtig hyggeligt job fordi kalvene kom løbende når de så mig, da tidspunktet og spandende betød spisetid, det gav ægte arbejdsglæde, at se dem komme springende.
 


De blev i de første dage fodret med sutteflaske, og det var heldigvis en der var lavet til formålet, og ikke som i Indien, hvor sutteflasken kun kunne indeholde et har deciliter og den derfor skulle fyldes op, 7-8 gange. Derefter skulle kalvene lære at drikke af spanden, dette skift var ikke altid lige let for alle. Da de blevet ældre igen og begyndte at gå sammen, var det nemt at fodre dem, da de bare fik mælket i et stort kar.
 
 
 
Malkning
Jeg fik også prøvet den australske form for malkning af. Det svingede lidt hvornår, og hvor tit jeg malkede. Ved den australske malkning er der ikke så meget ”pjat” med rengøring og alt det der, der er det bare direkte på med maskinerne. I starten kunne jeg næsten ikke få mig selv til det. Det at sætte maskinerne på uden aftørring eller for malkning af patterne, virkede bare så forkert. Men da jeg havde accepteret, at det var stilen her nede, så blev jeg tilhænger af det, for malkningen går bare så meget hurtigere, og det er dejligt når der er omkring 400 køer der skal malkes.

 

Følge køerne ud på græs
Der blev brugt forholdsvis meget tid på at bringe køerne ud til græsmarken, hvorefter de nogle timer senere skulle hentes igen og bringes ind til malkning.


Systemet var bygget op på den måde at køerne fik en ny græsmark hver dag, samt hver nat. Markerne var derfor ikke så store, men derimod brugte køerne heller ikke mere end en dag eller en nat i den indhegning. Denne rotation forløb over en måned, så hver græsmark havde en måneds pause mellem hver afgræsning. Dette kræver rigtig mange indhegninger, men også et godt system mellem alle disse indhegninger. Der var to ’ko-veje’ eller måske bedre kaldt to ’driv-veje’, hvor der så var indhegninger på hver side af ’vejen’, samt nogen for enden.
 
 
Med alle disse indhegninger, bliver der også let rigtig langt ud til dagens græsmark, og der var det vigtigt at de to ’veje’ var gode at gå på for køerne, da køerne skulle gå så langt hver dag. Så der var job med at sikre, at alle køerne kom ud til dagens græsstykke.
 

Til dette ’ko driver’ job, havde jeg et køretøj som hurtigt blev min yndlings, AVT’eren. Det er det vi kalder den hjemme på Borndal, hvor vi har en af samme slags. I Nowra blev den bare kaldt ”the motorbike” (motorcyklen). Det var virkelig et godt køretøj, den kunne nemt køre hurtigt, og det var virkelig sjovt at køre på den.  
 
Traktor kørsel 
 
Jeg fik prøvet noget helt nyt og udfordrende, jeg fik prøvet at køre traktor! Jeg har kørt med der hjemme flere gange i traktoren, men jeg har bare aldrig rigtig selv kørt traktoren, og der er altså en stor forskel. Jeg ved ikke helt hvorfor, jeg ikke har kørt mere traktor, jeg har vel bare været mere optaget af hestene i stedet for hestekræfterne, og så er det ikke rigtig blevet til noget.
 
 
Men her skulle jeg lære at køre traktor, så jeg kunne hjælpe med at slå græs. Efter at køerne har været på græsmarken, bliver de totter græs der er tilbage slået, så marken bliver flot, ens i længden og nyt græs kan gro frem ensartet. Derfor var der med alle de indhegninger fast job med at slå græs.
Jeg fik lidt intro til, hvordan det hele fungerede, og så var det ellers bare så småt der ud af. Det var et godt simpelt traktorarbejde, jeg skulle bare køre rundt og rundt og slå græsset, lige som med græsslåmaskinen der hjemme. Det foregik i et godt og langsomt tempo, så det var til at følge med, selvom jeg var ny i det.
 
 
 
Efter nogle dages kørsel forsvandt min køreangst, jeg må sige, at jeg var meget spændt de første gange, da jeg var alene i denne (for mig) kæmpe maskine. Traktorarbejde er nok det, jeg ser mig selv som mest usikker i, blandt de gense landbrugsopgaver. Men efter nogle gange fandt jeg ud af, at det slet ikke var så slemt, og jeg godt kunne finde ud af det J
Det endte faktisk med, at jeg kom til at elske traktorarbejdet. Det var en fed følelse at havde lært at køre denne store maskine. Så var det et godt, let praktisk job. Faktisk var det nok det bedste sted at være, for der var ingen fluer, jeg kunne regulere airconditionen som jeg ville, og så kunne jeg høre radio.
 
 

Ingen kommentarer: