torsdag den 13. februar 2014

Fåreklipning - Kangaroo Island

Rob’s shearing. Dette var en fåregård, hvor der blev vist og fortalt hvordan det foregik, når fårene skulle klippes.
Først hentede hans 3 hyrdehunde fårene og bragte dem ind i stalden. Det var især heldigt den dag da det regnede, og vejret var ikke særlig godt.
En af hundene var så specialtrænet til løbe oppe på ryggen af fårene, for at bringe fårene længere frem af i den smalle sti fårene skulle igennem.

Så viste Rob hvordan man klippede får. Der var lidt specielt udstyr man skulle have på for at klippe får. Det var nogle sko, der lignede sutsko, det var vist for at stå bedre fast, og så var der trøjen, hvor der var en speciel ’plade’ på siden, som beskyttede, hvis fåret skulle sparke.
Nøglen til at undgå at fåret ville begynde at sparke var at holde styr på bagbenene, ikke give slip på fåret og så bare en masse øvelse.
Og så vare det bare at klippe, dreje, klippe, dreje og klippe...





 
Det færdige resultat! Et noget mindre får kom til syne.


Rob var udlært, så han kunne vurdere og sortere hans egen uld. Han havde marino får og der er meget forskel på det forskellige uld man kan få, så derfor kan man blive udlært i de forskellige typer uld, som der er.
 

Til sidst sluttede han af med at spinde lidt af ulden for os.

 
Jeg synes, at det var en rigtig spændende at se en ægte australsk fåreklipning. Også fordi de har så mange får i Australien, så det er form for farming som er forholdsvis udbredt. Det er spændende at se, hvordan det er, australierne tjener deres levebrød.   

Ingen kommentarer: